gr
Menu

Η ΠΡΟΛΑΤ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ RENZO PIANO!

Η ΠΡΟΛΑΤ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ RENZO PIANO! Image

Η Αθήνα, μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου που κατοικούνται αδιάλειπτα εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει πολλούς λόγους να περηφανεύεται: τη συναρπαστική ιστορία της, τα ξακουστά της μνημεία, την έντονη ζωή της, τις πολυποίκιλες προτάσεις αναψυχής που έχει να προσφέρει και, πάνω απ’ όλα, την πλούσια πολιτιστική της παράδοση. Την παράδοση αυτή φιλοδοξεί να υπηρετήσει επάξια το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα ξεχωριστό πολυλειτουργικό συγκρότημα μοναδικά σχεδιασμένων κτιρίων και ανοικτών χώρων κατάλληλων για κάθε λογής εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις που αποτελεί πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πρωτεύουσα.

Στο λειτουργικό και φιλόξενο περιβάλλον του νέoυ υπερσύγχρονου οικοδομήματος του ΚΠΙΣΝ θα στεγάζεται πλέον η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, εκσυγχρονίζοντας και διευρύνοντας τη δράση της έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός εξαιρετικά ευρέος κοινού που θα καλύπτει όλο το ηλικιακό και μορφωτικό φάσμα, από ακαδημαϊκούς ερευνητές μέχρι εφήβους και παιδιά, και θα περιλαμβάνει δανειστική βιβλιοθήκη, ερευνητική μονάδα και εκθεσιακό χώρο, σε μια έκταση περίπου 22.000 τ.μ.

Έναν ακόμα ισχυρό πόλο έλξης εντός του ΚΠΙΣΝ όχι μόνο για τους φίλους της μουσικής μα και για τους λάτρεις των πρωτοποριακών αρχιτεκτονικών δημιουργιών αποτελεί η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, ένας ευέλικτος χώρος 28.000 τ.μ. με τέλεια ακουστική και δυνατότητα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, που προσφέρεται για τη διοργάνωση ποικίλων καλλιτεχνικών παραστάσεων και εκδηλώσεων και περιλαμβάνει επιπλέον Παιδική Σκηνή, μια μικρότερη Εναλλακτική Σκηνή και σχολή χορού.

Και όλα αυτά, μέσα σε ένα παραμυθένιο καταπράσινο τοπίο, με κατάφυτους κήπους, αλέες, μονοπάτια, σιντριβάνια και παιδικές χαρές που προσφέρει στην πυκνοκατοικημένη μεγαλούπολη πολύτιμες ανάσες ζωής και ανοιχτούς χώρους τόσο για αναψυχή και ξεκούραση όσο και για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν μια μοναδική πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων ελληνικών φυτών στο Μεσογειακό Κήπο, απ’ όπου ξεκινούν φιδογυριστά μονοπάτια οδηγώντας στο λόφο κάτω από τον οποίο βρίσκεται το κτίριο της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο ψηλότερο σημείο του πάρκου, με ανεμπόδιστη θέα μέσα από τους γυάλινους τοίχους του, το Αναγνωστήριο αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για διάβασμα, ρεμβασμό ή περισυλλογή. Δίπλα, ανάμεσα σε δεντροστοιχίες και παράλληλα με το φαρδύ κανάλι που συνδέεται με τη θάλασσα, ξετυλίγεται η Εσπλανάδα, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει έναν περίπατο, τρέξιμο ή ποδηλασία. Και οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου καλύπτονται από μεταλλικό στέγαστρο 100 μ x 100 μ αποτελούμενο από φωτοβολταϊκά πάνελ, πρωτοποριακό στη μηχανική του επινόηση και την αισθητική της κατασκευής του, που απέφερε την Πλατινένια πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), την πρώτη διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για έργο τέτοιας κλίμακας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στο ιστορικό της κατασκευής του μεγαλόπνοου αυτού έργου, κομβικό σημείο αποτέλεσε η συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop που ανακοινώθηκε το 2008, έπειτα από κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Ο παγκοσμίως γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano μεσουρανεί εδώ και 40 χρόνια στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα. Την υπογραφή του φέρουν πρωτοποριακά έργα σε όλον τον κόσμο, όπως το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, ο Τερματικός Σταθμός του Αεροδρομίου Kανσάι στην Οσάκα, το Μουσείο Ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία Ελβετίας, ο ανασχεδιασμός της πλατείας Potsdamer στο Βερολίνο, τα νέα γραφεία των «New York Times» στη Νέα Υόρκη, το «πράσινο» κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας και πολλά ακόμα. Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας έχει τη μοναδική ικανότητα να αξιοποιεί στο μέγιστο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, με απόλυτο σεβασμό στο “genius loci”, δηλαδή στο πνεύμα του τόπου, και, χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα του υλικά (γυαλί, ξύλο, μέταλλο), το φυσικό φως και, όπου είναι δυνατό, το υδάτινο στοιχείο, εντάσσει αρμονικά τις εμπνευσμένες δημιουργίες του στον ήδη υπάρχοντα αστικό ιστό, πάντα σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας, που αποτελεί πρώτιστο μέλημά του.

Στο συγκεκριμένο έργο συνεργάστηκε με τις επίσης διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες τοπίου κυρίες Deborah Nevins και Έλλη Πάγκαλου. Έτσι λοιπόν το όλο έργο είναι σύμφωνο με τις υψηλότερες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ ανάλογες αυστηρές διαδικασίες και έλεγχοι ποιότητας έχουν εφαρμοστεί στην επιλογή των υλικών και στις μεθόδους χρήσης και ενσωμάτωσής τους στο τελικό συνολικό αποτέλεσμα.

Σ’ αυτή την τεράστια και σπουδαία κατασκευή, η ΠΡΟΛΑΤ έβαλε το δικό της λιθαράκι. Ο Renzo Piano μάς τίμησε με την εμπιστοσύνη του, επιλέγοντάς μας για να καλύψουμε όλο το δάπεδο και τους διαδρόμους μέσα στους κήπους και τους ανοιχτούς χώρους. Έτσι, τα 50 από τα 201 στρέμματα όπου ξεδιπλώνεται το ΚΠΙΣΝ στρώθηκαν με σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο, το Δάπεδο ΠΡΟΛΑΤ.

Περήφανοι για τη συμβολή μας σ’ αυτό το έργο-σταθμό και σταθερά πιστοί στη δέσμευσή μας να προσφέρουμε ποιοτικά υλικά που συνδυάζουν αντοχή και αισθητική αρτιότητα, προσυπογράφουμε τη φιλοσοφία του μεγάλου αρχιτέκτονα, που συνοψίζεται σ’ αυτό που ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε στην τελευταία συνέντευξή του: «Η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο.»

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ

prolat-ceramic-floor-RENZO PIANO-01
prolat-ceramic-floor-RENZO PIANO-02
prolat-ceramic-floor-RENZO PIANO-03
DCIM100MEDIADJI_0440.JPG
prolat-ceramic-floor-RENZO PIANO-05
prolat-ceramic-floor-RENZO PIANO-06
prolat-ceramic-floor-RENZO PIANO-07
prolat-ceramic-floor-RENZO PIANO-08

ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ